Categorie: Yoga

Verklein je voetafdruk

Deze week het thema water. Onze aarde bestaat voor 70% uit water, alleen is slechts 2,5% hiervan is geschikt om te gebruiken als drinkwater. Kun je je voorstellen dat er meer dan een miljard mensen op deze aarde niet over voldoende schoon drinkwater beschikken?
Een aantal weken geleden was het zelfs in Nederland extreem droog. En dan zien we water dat normaal in overvloed aanwezig lijkt te zijn, toch ook op kan raken. Ineens worden we gevraagd om te besparen op het water gebruik. En terecht, we gebruiken immers per persoon zo’n 119 liter water per dag. Het meeste daarvan gebruik je om het toilet door te spoelen en te douchen. Dat zijn de dingen waar je het meeste in kunt besparen.

Wat we vaak niet te horen krijgen is dat om een stukje rundvlees van 100 gram op je bord te krijgen, zo’n 650 liter water word verbruikt, in veel andere landen zelfs 1500 liter. Terwijl dat voor een bijvoorbeeld een appel (75 liter) of 100 graag aardappelen (25 liter), beduidend minder is. In Jivamukti Yoga is Ahimsa een belangrijke pilaar. Ahimsa staat voor geweldloosheid. Geweldloosheid in onze omgang met andere mensen, wat voor veel mensen vanzelfsprekend lijkt. Maar zeker ook geweldloosheid naar de aarde en dieren. Omdat we het deze les over water hebben laat ik het leed van dieren en de schadelijke uitstoot van de vleesindustrie nog maar even buiten beschouwing. Maar naast het korter douchen kun je dus veel water besparen door je stukje vlees over te slaan. En ben je dus minder gewelddadig naar zowel de aarde als de dieren. #verklein je voetafdruk

Vergroot de energie van je HART

Ga zitten in een houding met een rechte rug die je gemakkelijk een paar minuten vol kan houden. Dit mag een kleermakerszit zijn maar ook gewoon op een stoel, met je beide voetzolen op de grond. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Adem als mogelijk rustig in en uit door je neus en probeer je inademing even lang te maken als je uitademing. Misschien wil je hiervoor de lengte van je ademhalingen tellen.

Breng vervolgens je aandacht naar het gebied rond je lichamelijke hart, hier bevindt zich je hartchakra. Hier vind je gevoelens van liefde en compassie, zowel voor jezelf (heel belangrijk) als voor anderen. De kleur die bij je hartchakra hoort is groen. Stel je nu voor dat met elke inademing je je hartgebied vult met groene energie of lucht. En dat je met een uitademing donkere of zware energie loslaat. Probeer je hier een minuut op te richten. Voel dat je je lichter en vrediger gaat voelen. Stel je nu voor dat er zich een bloem met gesloten knop bevind in je hartgebied. En laat met iedereen in ademen de bloem langzaam openen, kijk welke bloem er langzaam zichtbaar wordt. Welke kleuren heeft de bloem, is het een weelderige, grote of kleine bloem. Hoe ver opent je bloem zich. Dit kan je allemaal iets vertellen over jouw eigen hart.

Laat je adem weer wat dieper door je lichaam stromen, beweeg je een beetje en rek je even lekker uit. Geniet van deze mooie bloem en accepteer dat de bloem is zoals hij is, net zoals dat jij bent zoals je bent. Eventueel kun je een tekening maken van de bloem die jij zag in jouw hartgebied of zet een mooie bos neer met deze bloemen of bloemen die erop lijken. En neem zo nu en dan een moment om je hart te openen, geestelijk en/of lichamelijk zodat je deze vakantie eens lekker oplaad en opbloeit!

Yoga by Dees

Gisteren was mijn laatste yogales voor de vakantie. Het thema was achteroverbuigingen. Door het beoefenen van achteroverbuigingen open je de voorkant van je lichaam. Gisteren richtten we ons in het bijzonder op het openen van het hart.

Door het drukke leven dat we leven, de vaak zittende activiteiten (in een houding met een bolle rug) sluiten we haast ongemerkt ons hart zowel lichamelijk als geestelijk een beetje. In de vakantie periode kunnen we weer wat meer ontspannen, loslaten en genieten. Hierdoor opent ons hart. Voelen we meer liefde en compassie voor onszelf en de mensen om ons heen. Er moet niet zoveel en we mogen meer genieten. Wanneer we deze periode ook gebruiken om yogahoudingen te doen die het hart openen, versterkt dit ons gevoel van liefde, compassie en mededogen. Mooi om deze vakantie periode extra op te laden, zodat we de periode na de vakantie dit gevoel zo lang mogelijk vast kunnen houden.

Maandagavond 13 augustus geef ik weer les. Kom je ook? Je mag altijd gratis een proefles volgen om te kijken of Yoga by Dees ook bij jou past.

En ben je niet voldoende opgeladen tijdens je vakantie of ben je toe aan een heerlijk samen zijn waarin je gevoed wordt op drie niveaus, lichaam, geest en ziel? Schrijf je dan in voor de retraite Op Zoek naar de Godin in Jezelf – 21 t/m 23 september 2018 bij Conferentiecentrum Samaya.