Deze week het thema water. Onze aarde bestaat voor 70% uit water, alleen is slechts 2,5% hiervan is geschikt om te gebruiken als drinkwater. Kun je je voorstellen dat er meer dan een miljard mensen op deze aarde niet over voldoende schoon drinkwater beschikken?
Een aantal weken geleden was het zelfs in Nederland extreem droog. En dan zien we water dat normaal in overvloed aanwezig lijkt te zijn, toch ook op kan raken. Ineens worden we gevraagd om te besparen op het water gebruik. En terecht, we gebruiken immers per persoon zo’n 119 liter water per dag. Het meeste daarvan gebruik je om het toilet door te spoelen en te douchen. Dat zijn de dingen waar je het meeste in kunt besparen.

Wat we vaak niet te horen krijgen is dat om een stukje rundvlees van 100 gram op je bord te krijgen, zo’n 650 liter water word verbruikt, in veel andere landen zelfs 1500 liter. Terwijl dat voor een bijvoorbeeld een appel (75 liter) of 100 graag aardappelen (25 liter), beduidend minder is. In Jivamukti Yoga is Ahimsa een belangrijke pilaar. Ahimsa staat voor geweldloosheid. Geweldloosheid in onze omgang met andere mensen, wat voor veel mensen vanzelfsprekend lijkt. Maar zeker ook geweldloosheid naar de aarde en dieren. Omdat we het deze les over water hebben laat ik het leed van dieren en de schadelijke uitstoot van de vleesindustrie nog maar even buiten beschouwing. Maar naast het korter douchen kun je dus veel water besparen door je stukje vlees over te slaan. En ben je dus minder gewelddadig naar zowel de aarde als de dieren. #verklein je voetafdruk